Commentaar en foto-overzicht van de Whiskyproeverij “Wereldwhisky’s”,

gehouden bij Oostendorpwijnen in Schoonhoven op 11 maart 2015

Enige opmerkingen:

We begonnen de Tomatin 12 jaar (Schotland) te proeven. De bedoeling was om een referentiekader neer te zetten met een solide Schotse Whisky. Een whisky die op veel van mijn proeverijen goed valt!

De Amerikaanse Rye van George Dickel nr. 12 deed het best goed want in een gezelschap van grote Schotse whisky-liefhebbers werd hij alom geprezen.

Men werd daarna zeer aangenaam verrast door de Milford 10 jaar. De fijnheid en complexiteit viel absoluut op.

De Overeem Port Cask was één grote super whisky. Gemaakt met een uitstekend vakmanschap dwong deze whisky alom grote bewondering af.

Millstone viel als Nederlands whisky goed in de smaak. Deze whisky had het ná de Overeem wel moeilijk. Maar viel wel op door de hoge kwaliteit.

De Amrut Fusion uit India was een “verrassingsklapper”. Een onverwachte verrukking met een zeer goede prijs/kwaliteits verhouding.

Tja toen kwam de Chichibu “The Floor Malted” uit Japan. Dat deze whisky in een duurdere prijsklasse viel, mocht de pret niet drukken. Kwaliteit met een hoofdletter K hoorde ik opmerken.

We sloten af met een Kavalan Solist (single Cask) Bourbon cask. Zo’n laatste whisky heeft het altijd erg moeilijk. Men vermoedt nl. een hoge prijs, dus werd er vooral gelet op minpunten.

Foto 1 Maart 11 Foto 2 Maart 11 Foto 3 Maart 11 Foto 4 maart 11

Uiteindelijk werden de volgende whisky’s zeer koopwaardig gevonden:

De Tomatin 12

De Milford 10

De Overeem Port Cask

De Amrut Fusion

De Chichibu “The Floor Malted”